Hoe een boom ruimte geeft aan een tuin

  • door

De meeste tuinen in Nederland zijn afgeschermd met schuttingen. Zo wordt de tuin een privéruimte, maar ook nogal hokkerig. Door hoogte in de tuin te maken, beleef je je buitenruimte anders. Onderstaande afbeeldingen laten zien wat voor effect een boom in de tuin heeft.

Een paar verhoogde bakken met planten doet niet veel met hoe je de buitenruimte ervaart. De nadruk blijft op de horizontale lijnen van de schutting.

Een boom geeft je buitenruimte ‘hoogte’: de verticale lijn van de boom doorbreekt de lange horizontale lijnen van de schutting. Je blik wordt naar de boom toe getrokken waardoor de ruimte meer diepte krijgt. En de boom geeft een gevoel van beschutting of geborgenheid. Bovendien; met een boom wordt je buitenruimte meer een ’tuin’.

Hoe doet deze afbeelding aan? Door het iets verder weg zetten van een 2e boom, wordt de diepte van de tuin versterkt. Ook het gevoel van geborgenheid wordt versterkt. Het hokkerige effect wat een schutting veroorzaakt is doorbroken. Als je nu naar buiten kijkt, zie je ‘groen’, ‘natuur’. En dat in je eigen achtertuin.

Er zijn genoeg geschikte bomen voor de kleine tuin, zowel bomen met een kroon op stam, als meerstammige bomen. Op internet kun je zelf op zoek. Bijkomend voordeel is dat de schaduw van een boom veel meer verkoeling geeft dan een parasol of schaduwdoek. Onze zomers worden immers warmer, en hittegolven houden langer aan.

Je kunt ook nog in overleg met je buren de schutting vervangen voor haagplanten. Zo ervaar je de buitenruimte nog meer als tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *